Category: Wino Czerwone

Historia czerwonego wina sięga tysiącleci, przez które stało się ono jednym z najczęściej spożywanych i cenionych napojów alkoholowych na całym świecie. Ponad 30 lat tradycyjnej działalności rodzinnej winnicy na Morawach zobowiązuje do produkcji win czerwonych najwyższej jakości.

Nasze czerwone wina otrzymują nagrody na licznych festiwalach. Dlatego chcemy się nimi dzielić z innymi. Z miłości do dobrego wina, przygotowaliśmy dla naszych klientów ofertę wyjątkowych, trunków, które dostarczają prawdziwej rozkoszy i radości.

 

Filtrowanie

Wina

Szczepy

Rocznik

Czym się kierować przy wybieraniu wina czerwonego?

Jeśli jesteś miłośnikiem czerwonego wina, wiesz, że właściwy wybór może zmienić każdą okazję w wyjątkową chwilę. Jak wybrać najlepszy trunek?

Zachęcamy do uwzględnienia kilku czynników przy wyborze czerwonego wina.

  • Własne preferencje kubków smakowych: „najlepsze” wino czerwone jest często kwestią wysoce subiektywną i może się różnić w zależności od osoby. Wolisz smaki łagodne czy intensywne? Lubisz wino czerwone wytrawne czy coś z nutą słodyczy? Gustujesz w smakach owocowych czy pieprznych? Odpowiedzi na te pytania ułatwią Ci decyzje zakupowe.
  • Pochodzenie: region lub terytorium, z którego pochodzą owoce, może znacząco wpływać na smak czerwonego wina. Zdecydowanie polecamy wino z Moraw, które my pokochaliśmy od pierwszej kropli.
    Rocznik: chociaż wiek nie zawsze jest synonimem jakości, może dać wyobrażenie o dojrzałości czerwonego wina.
  • Okazja: to ona często ostatecznie decyduje o doborze czerwonego wina. Na przykład na romantyczną kolację odpowiedni będzie trunek o eleganckim i wyrafinowanym bukiecie, a na luźne spotkanie z przyjaciółmi lekkie czerwone wino.

Przy wyborze wina czerwonego nigdy nie lekceważ wartości rekomendacji. Rozmowa z zaufanym sprzedawcą może dostarczyć cennych informacji o winach.

Od czego zależy cena czerwonego wina?

Budżet jest często tym, co decyduje o zakupie czerwonego wina. Istnieją doskonałe trunki we wszystkich przedziałach cenowych. Wystarczy poszukać najlepszych opcji czerwonego wina w wybranej kwocie.

Ale co wpływa na to, że można kupić czerwone wino i za kilkadziesiąt i za kilkaset złotych? Podstawą są oczywiście kwestie bezpośrednio związane z regionem, krajem, produkcją i dojrzewaniem wina czerwonego, a także nazwą winnicy. Naturalnie to sława i duży popyt powodują, że wartość win staje się coraz większa. Podkreślamy jednak, że niekoniecznie wysoka cena idzie w parze z najlepszą jakością.

Czerwone wina z Moraw pochodzące z rodzinnej winnicy mają dobre ceny, a mimo to gwarantujemy, że rozsmakujesz się w nich i pokochasz od pierwszej kropli. Co więcej, zapłacisz mniej za wina czerwone z kija, ponieważ nalewamy je prosto z beczki. Nic Cię nie kosztuje opakowanie, etykieta czy korkowanie, które też znacząco wpływają na cenę.

Jak prawidłowo pić wino czerwone?

Delektowanie się czerwonym winem należy rozpocząć od zadbania o odpowiednią temperaturę trunku. Dla wina wytrawnego czerwonego powinna wynosić od 16°C do 18°C. Dla czerwonych win półwytrawnych, słodkich i półsłodkich zalecana jest temperatura w granicy 12-14° Celsjusza.

Wina czerwone podaje się w szklanym kieliszku, którego ścianki zwężają się ku górze, a trunek spoczywa w obszernej czaszy. Takie warunki serwowania najlepiej wpływają na smak i aromat czerwonego wina, które intensywniej uwalniają się w momencie styku z powietrzem.

Kieliszek z winem czerwonym powinno trzymać się za nóżkę, a nie za czaszę, aby nie ogrzewać jego zawartości.

Wytrawne czy słodkie – które wino czerwone jest lepsze?

Jedni twierdzą, że wino czerwone wytrawne, inni, że tylko wino czerwone słodkie. Preferencje smakowe to sprawa indywidualna. Na pewno wino czerwone wytrawne polecane jest osobom, które je znają i cenią sobie jego mocniejszy, bardziej intensywny smak. Natomiast słodkie wino czerwone będzie o wiele przyjemniejsze w smaku dla osób, które nie przepadają za wyrazistym alkoholem.

Wiele zależy również od tego, z czym wino będzie podawane. Do deserów najlepiej wybrać wino czerwone słodkie. Natomiast z daniami mięsnymi i serami świetnie komponują się czerwone wina wytrawne.

Pod względem zdrowotnym lepsze jest czerwone wino wytrawne, które ma również mniej kalorii niż słodkie czerwone wino.

Czy wino czerwone jest zdrowe?

Poza swoim niepowtarzalnym smakiem i możliwością uzupełnienia posiłku, czerwone wino, zwłaszcza wytrawne, znane jest również ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych. Dobrze wpływa na serce i układ krążenia. Przeciwutleniacze zawarte w czerwonym winie, takie jak resweratrol, chronią tętnice i zmniejszają stany zapalne, a także zmniejszają poziom „złego” cholesterolu LDL. Te same substancje obecne w winie czerwonym mają właściwości neuroprotekcyjne. Pomagają chronić mózg przed uszkodzeniami i potencjalnie zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Czerwone wino jest zdrowe również dla układu trawiennego (równoważy ilość korzystnych bakterii w jelitach) oraz kostnego (jego składniki odżywcze przyczyniają się do zwiększenia gęstości mineralnej kości). Niektórzy nawet twierdzą, że picie czerwonego wina sprzyja długowieczności!

Z czym pić czerwone wino?

Sztuka łączenia czerwonego wina i jedzenia to prawdziwa kulinarna alchemia. Dobrze dobrane połączenie podnosi smak potraw, tworząc niezapomniane doznania. Wino czerwone najczęściej podaje się do mięsa lub ryb. Jednak dobrze komponuje się również z dojrzewającymi serami i wędlinami. Wszystko zależy od wyboru odpowiedniego bukietu czerwonego wina oraz jego treściwości, które mają na celu zrównoważenie smaków.

Co ciekawe, dobrej jakości morawskie wino czerwone może stać się bazą pysznych drinków. Z powodzeniem przygotujesz z niego zimowego grzańca z aromatycznymi przyprawami korzennymi lub letnią sangrię z sezonowymi owocami oraz nutą mocniejszego brandy.

Przy dobrym czerwonym winie poznasz prawdziwy smak życia!