Category: Wino Białe

Wino białe ma wyjątkowy smak. Co więcej, jest to ulubiony napój tych, którzy wolą bardziej orzeźwiające i lekkie trunki dobrze komponujące się z różnymi potrawami. Nasze białe wina z małej, morawskiej winnicy mają ponad 30-letnią tradycję. Zostały docenione na całym świecie, o czym świadczą liczne medale przyznawane winom podczas międzynarodowych konkursów winiarskich.

Kochamy białe wina po pierwsze za ich lekkość i świeżość. Są doskonałym wyborem do różnorodnych posiłków i wielu okazji. Po drugie morawskie wina białe występują w różnych rodzajach i stylach, a każdy z nich ma swoje unikalne cechy i smaki.

Poznaj białe wina z naszej kolekcji i zacznij rozkoszować się smakiem prawdziwego życia!

 

Filtrowanie

Wina

Szczepy

Rocznik

Które białe wino wybrać?

Wino białe wytrawne produkowane jest najczęściej z winogron szczepów takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling, Hibernal, Palava i Pinot Gris. Co więcej, te rodzaje białego wina znane są ze swojej orzeźwiającej kwasowości i owocowych aromatów. Oczywiście wina subtelnie różnią się w zależności od odmiany winogron. Co zaskakujące, białe wina często mają niższą zawartość alkoholu niż wina czerwone, co czyni je delikatniejszymi.

Nasze kolekcje win białych z Moraw obejmują wybitne trunki. Poznaj je bliżej:

  • Białe wina lodowe, czyli prawdziwe klejnoty w winiarskim świecie. Produkuje się je wyłącznie z winogron zbieranych w temperaturze poniżej -7° Celsjusza. Takie wina świetnie sprawdzają się jako płynny deser.
  • Wina białe półsłodkie znane ze swoich owocowych i słodkich smaków. Często kuszą i uwodzą nutami owoców tropikalnych, słodyczą wyselekcjonowanych przypraw i miodu łąkowego. Mogą być doskonałym wyborem do deserów lub jako aperitif.
  • Białe wina wytrawne i półwytrawne pełne intensywnych, a jednocześnie lekkich tonów owoców i ziół. Rozpieszczają podniebienie pełnym smakiem i orzeźwiającą kwasowością. Pasują do ryb i białego mięsa.
  • Wina białe musujące znane są ze swoich bąbelków i lekkości. Głównym szczepem winogron do produkcji tego rodzaju białego wina są winorośle odmiany Chardonnay. Doskonale nadają się do wznoszenia toastów lub jako wina do lekkich posiłków.

Z czym pić wino białe?

Wino białe zawsze smakuje lepiej, gdy jest połączone z pysznym daniem.

Polecamy pić białe wina w towarzystwie:

  • młodych serów, zwłaszcza kozich oraz pleśniowych;
  • ryb i owoców morza;
  • dań z makaronem oraz risotto;
  • potraw z kurczaka lub indyka;
  • deserów: świeżych owoców, puddingów, lodów i ciast;
  • potraw pikantnych i mocno doprawionych, np. curry.

Wino białe jest również świetną bazą do sporządzania letnich drinków z sezonowymi owocami. Dobrze komponuje się także z mocniejszymi alkoholami, w tym z wódką, brandy i rumem.

Od czego zależy cena białego wina?

Gdy białe wina trafiają na sklepowe półki, jedno kosztuje kilkadziesiąt złotych, a drugie kilka razy więcej. Co wpływa na takie różnice cenowe win? Istnieje wiele powodów tej sytuacji. Do ważnych kwestii zalicza się miejsce uprawy winogron, reputację winnicy, rzadkość odmiany, klasyfikację, wpływ krytyków wina, siłę wizerunku lub marki, poparcie osób trzecich, koszt surowców, transport, opodatkowanie, zysk, a nawet dbałość o szczegóły pięknej butelki białego wina.

Warto jednak mieć świadomość, że czasami najciemniej jest pod latarnią. I tam, gdzie życie płynie leniwie, gdzie spokój wkrada się w winogronowy gąszcz, gdzie krajobraz jest jak z toskańskich pejzaży, można kupić najlepsze białe wino pod słońcem. Przekonaliśmy się o tym osobiście i dlatego tak chętnie importujemy do Polski białe wina prosto z małej, rodzinnej winnicy na Morawach. Dla tych, którzy cenią sobie piękną oprawę, mamy wina butelkowane. Natomiast w niższej cenie kupisz białe wino lane prosto z beczki.

Jak prawidłowo pić białe wino?

Wina białe kochają chłód. Te lekkie podaje się schłodzone do temperatury 8-10° C. Pełne wina białe dobrze smakują, kiedy mają 12-15° C. Uczucie rozkoszowania się lżejszym, odświeżającym i nieco zimniejszym winem jest wspaniałe – zwłaszcza w czasie upału.

Białe wino półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne należy pić ze szklanego kieliszka w kształcie tulipana na długiej nóżce. Jego czasza powinna być mniejsza niż w przypadku szkła, do którego nalewa się czerwone wino. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypić białe wino prosto z… puszki. Na ochłodę w gorące dni, na wycieczce, grillu ze znajomymi lub podczas pikniku proponujemy sięgnąć po orzeźwiające wino białe lekko musujące zamknięte w poręcznej puszce.

Właściwości białego wina

Czerwone wino uchodzi za zdrowe. A co z białym winem? Czy ma podobne właściwości do wina czerwonego? Okazuje się, że białe wino dzięki obecności polifenoli jest równie skuteczne w zapobieganiu tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach i utrzymaniu zdrowia naczyń krwionośnych. Ponadto kwas fenolowy obecny w winie pozytywnie wpływa na komórki mózgowe i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera.

Umiarkowane spożywanie białego wina może poprawić także zdrowie płuc i zapobiec wystąpieniu chorób układu oddechowego. Wino zawiera również związki korzystnie wpływające na zdrowie układu trawiennego, zwłaszcza na równowagę flory bakteryjnej i poprawę trawienia. Dodatkowo białe wino może działać jako łagodny środek antybakteryjny.

Co powiesz na kieliszek białego wina? A może wolisz całą butelkę? Zapraszamy do degustacji win w naszym punkcie stacjonarnym oraz do zakupów w sklepie z winami online. Wprowadzimy Cię w świat magicznych emocji, których doświadczysz w każdej kropli morawskich win. Życie jest po to, żeby się nim cieszyć, a nic tak nie sprzyja udanej celebracji, jak dobre białe wino!