Drinki z winem są raczej mało znane, a sam trunek nie jest zbyt często kojarzony jako jeden ze składników alkoholowych koktajli. Jest to jednak ciekawa alternatywa, zwłaszcza dla osób, które nie tolerują dużej dawki procentów. W szczególności wino białe może tu pełnić rolę subtelnej bazy, która nie zdominuje pozostałych elementów, a jedynie podkreśli ich smak i aromat. Jakie drinki i koktajle warto przetestować?

Jakie wina najlepiej nadają się do drinków i koktajli?

Wybór odpowiedniego trunku ma bardzo duże znaczenie, bowiem pozwoli nam uzyskać harmonię smaków. Najlepiej sprawdzają się wina proste w smaku i młode, które nie leżakowały w dębowych beczkach. Dzięki temu unikniemy wyraźnego, korzennego posmaku, który mógłby nie pasować do innych składników. Bardzo dobrym rozwiązaniem są delikatne wina o neutralnym lub owocowym profilu smakowym, ponieważ nadają lekkości i nie przytłaczają innych dodatków. Idealną podstawą koktajli są wina musujące, takie jak Prosecco, Frizzante czy Sekt. Zapewniają one przyjemną świeżość i bąbelki.

Świetnie sprawdzają się lekko słodkie trunki. Wino białe półwytrawne lub półsłodkie doskonale pasuje do orzeźwiających drinków z owocami lub miętą. Czysty, łagodny i delikatny smak zapewnią nam Pinot Gris, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Bardzo dobrze wkomponowują się nawet w oryginalne miksy, tworząc lekkie i przyjemne dla podniebienia kompozycje. Jeśli chodzi o wina czerwone, warto postawić na młode wina o niskim poziomie tanin. Idealnym wyborem będzie Pinot Noir albo Zweigeltrebe.

Przepisy z wykorzystaniem białego wina

Klasycznym przykładem drinka z białym winem jest szprycer. Napój jest niezwykle orzeźwiający i doskonały na letnie popołudnia. Ma lekki, wyważony smak oraz delikatny aromat. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać schłodzone wino z wodą gazowaną w równych proporcjach, a następnie dodać plasterek cytryny lub limonki. Jakie przepisy warto jeszcze sprawdzić?

  • Kolejną ciekawą propozycją jest drink Hugo. Jest on równie lekki i orzeźwiający jak szprycer. Do jego przygotowania potrzebujemy 60 ml wina musującego, 30 ml soku ze świeżych limonek i 20 ml syropu z kwiatów bzu czarnego. Wszystkie te składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kostek lodu.
  • Miłośnikom egzotycznych smaków na pewno spodoba się koktajl na bazie białego wina z dodatkiem mango i 200 g ananasa. Owoce i alkohol (400 ml) należy dokładnie zblendować, aż do momentu, gdy powstanie gładka konsystencja. Całość przelewamy do szklanki i dodajemy kostki lodu.

Przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina

Czerwone wino, mimo że nieco rzadziej stosowane w koktajlach, może dostarczyć równie ciekawych doznań. Jednym z najbardziej znanych miksów jest sangria. Ten hiszpański klasyk to połączenie czerwonego wytrawnego wina z owocami. Jak go przygotować? Zaczynamy od wyciśnięcia do dzbanka soku z połowy cytryny i pomarańczy. Drugie połówki kroimy i wrzucamy do naczynia. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i dwie brzoskwinie oraz kostki lodu. Całość zalewamy butelką wina. Dodajemy również odrobinę cynamonu i 3-4 łyżeczki cukru. Jeśli chcemy nieco podkręcić smak, możemy wzbogacić koktajl o 150 ml brandy. Całość wkładamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem dolewamy około 300 ml gazowanej zimnej wody i mieszamy.

Innym ciekawym drinkiem z dodatkiem czerwonego wina jest Calimocho. To smaczny, a jednocześnie bardzo prosty koktajl. Wystarczy połączyć ze sobą pół szklanki wina i pół szklanki coli oraz dodać parę kostek lodu. 

Drinki z winem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych koktajli na bazie mocniejszych trunków. Pozwalają cieszyć się delikatniejszym smakiem i odkrywać nowe, często mniej oczywiste połączenia.

kobieta pije z kieliszka drink z winem