Odpowiednie dopasowanie wina do jedzenia, który spożywamy podczas kolacji może przemienić zwykły posiłek w niezapomniane doświadczenie. Niezależnie od tego, czy planujemy romantyczną kolację we dwoje, spotkanie z przyjaciółmi, czy po prostu chcemy umilić sobie wieczór przy ulubionym serialu, odpowiednio dobrany trunek sprawi, że te chwile będą jeszcze przyjemniejsze. Osoby, które lubią próbować nowych smaków, mogą zdecydować się na lane wino prosto z beczek.
Jakie wino dla miłośników lekkich trunków?
Miłośnicy lekkich win, którzy preferują świeże i owocowe smaki, mogą sięgnąć po bardzo popularne Chardonnay. Jest ono wytwarzane z białych szczepów winogron. Wino jest bardzo orzeźwiające, dlatego świetnie sprawdzi się w okresie letnim. Jego zapach przywodzi na myśl jabłko i gruszkę, zaś smak urzeka miodowo-orzechowymi nutami. Ten trunek idealnie pasuje do lekkich kolacji, a także dań z grzybami i przekąsek. Może zatem stać się znakomitym uzupełnieniem prostych potraw, takich jak sałatki, gotowany kurczak lub chude ryby. Jego świeże nuty doskonale podkreślają smaki delikatnych składników.
Kolejną propozycją jest Hibernal. To owocowe wino o średniej kwasowości, które świetnie łączy się z lekkimi daniami, np. sałatką lub kurczakiem. Można je też spożywać jako aperitif. Jako dodatek do przekąsek typu oliwki, warzywa, wędliny i sery sprawdzi się z kolei Frankovka. To czerwone, jednak lekkie wino o aromacie owoców leśnych. Na ciepły, letni wieczór polecamy lekką i świeżą Palavę, której aromat przypomina miód, różę i brzoskwinię. Trunek będzie idealnie pasować do sałatek i gotowanych warzyw, a także szparagów.
Lane wino do owoców morza
Owoce morza smakują najlepiej w towarzystwie białego wina. Jest ono na tyle delikatne i świeże, że nie przytłacza wyjątkowego i subtelnego smaku kalmarów, krewetek i ostryg, a wręcz go podkreśla i uzupełnia. Poza tym białe wina mają wyższą kwasowość i są w stanie zrównoważyć słone morskie dania, dodając im nieco lekkości. Ich owocowe i kwiatowe nuty zapewniają niezwykle złożone i satysfakcjonujące połączenia smakowe. Na co warto się zdecydować?
Pierwszą propozycją jest lane wino Sauvignon Blanc. Jest ono znane z wyrazistego aromatu i świeżości, często z wyczuwalnymi nutami trawy, agrestu, a czasami nawet czarnej porzeczki lub pokrzywy. Jego naturalna kwasowość sprawia, że perfekcyjnie balansuje bogate smaki owoców morza.
Drugą opcją jest bardzo popularny Riesling. Oferuje on bogactwo owocowych aromatów, takich jak brzoskwinia, jabłko, czy cytrusy, z delikatnym kwiatowym tłem. Jest lekki oraz wytrawny. Ze względu na wysoką kwasowość, działa bardzo orzeźwiająco. Wszystko to sprawia, że stanowi perfekcyjny duet z owocami morza, zwłaszcza z tymi, które mają lekko słodkawy miąższ, jak langusty lub homary.
Jakie wino do czerwonego mięsa?
Osoby, które szykują na kolację bardziej zaawansowane dania, składające się np. z cielęciny, dziczyzny lub wołowiny, mogą sięgnąć po węgierskie wino Grüner Valtliner. To wytrawny trunek o lekko korzennym smaku. Idealnym dodatkiem do wieprzowiny będzie z kolei Welschriesling pochodzący z Moraw. Wino jest niezwykle świeże i harmonijne. Pachnie czerwoną porzeczką i polnymi kwiatami.
Uniwersalną propozycją do dań mięsnych jest też czerwone wino Zweigeltrebe. Owocowo-korzenny aromat bardzo dobrze łączy się z potrawami kuchni polskiej. Na szczególną uwagę zasługuje jego piękna ciemno-czerwona barwa z fioletowymi refleksami. Miłośnicy dań mięsnych z pewnością docenią również idealne połączenie takich potraw z Pinot Noir. To czerwone wino najlepiej pasuje do jedzenia o intensywnym, a jednocześnie lekkim smaku, np. do cielęciny oraz kaczki. Miłośnicy wędlin oraz czerwonego mięsa posypanego świeżymi ziołami mogą poza tym zdecydować się na Modry Portugal. To młode wino, które wyróżnia się delikatnym, kwiatowym zapachem. Jest lekkie w smaku i bardzo przyjemne.