Na stronie znajdują się treści przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na strone potwierdzasz, że jesteś osobą pełnoletnią

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

x
Kontakt
"Dolium Vini"
ul. Bytomska 18
42-674 Boniowice

kom: +48 603 617 525
e-mail: biuro@winozbeczki.pl


Kolekcja "EXCLISIVE" to wina, które zdobyły medale i uznanie w międzynarodowych konkursach winiarskich w Londynie, Paryżu czy San Francisco.

Pośród kolekcji „Exklusive” znajdziemy dwa wina specjalne: lodowe i słomkowe.

Wina lodowe wyrabiane są wyłącznie z winogron, które zostały zebrane w temperaturach znacznie poniżej zera, co najmniej -7oC, idealną temperaturą jest zaś -9oC. W czasie żniw i w trakcie przetwarzania winogrona pozostają zamrożone. W niskich temperaturach woda zawarta w gronach zamienia się w kryształki lodu, dzięki czemu sok osiąga wysokie stężenie cukru winogronowego, kwasu owocowego i extraktu. W trakcie prasowania, kiedy winogrona pozostają dalej zmrożone, wypływa z nich gęsty, bardzo skoncentrowany, słodki sok. Wina lodowe są klejnotem wśród wyrobów winiarskich, osiągają bardzo wykwintne i ciekawe smaki. Są to bardzo drogie wina, ale ich cena odpowiada niebagatelnemu doświadczeniu, które przynosi ich smak.

Produkcja wina słomkowego jest dość specyficzna i ryzykowna, nie gwarantuje dobrego rezultatu. Z zebranych winogron w sposób naturalny odparowuje się wodę. Winogrona przechowywane są w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Po pewnym czasie cała zawarta woda odparuje z winogron, tak, że tuż przed prasowaniem grona wyglądają jak rodzynki. Końcowe suszenie odbywa się głównie na słomie lub trzcinie - stąd też bierze się nazwa - wino słomkowe. Uzyskany moszcz winogronowy musi mieć co najmniej 27 stopni zawartości cukru. Do produkcji selekcjonuje się winogrona, wybiera te najzdrowsze, dobrej jakości, bez oznak uszkodzenia. Zalecane są odmiany o naturalnie wysokiej kwasowości, która harmonizuje wyprodukowane wino. Szczególnie nadają się te, które mają grubszą skórkę - Chardonnay lub Grüner Veltliner. Wina słomkowe są bardzo słodkie i stosunkowo rzadkie, a zatem kosztowne.